Jom follow blog nie..nnti i follow u gak...

Monday, 14 February 2011

Berpantang dgn Buah Oren..


time dh nk due ni..
mrajinkan diri google info..
psl bsalin..
wpon dh ank ke -4..
smakin kita baca..
smakin byk yg kita tak tahu..
tup2 baca kt forum..
ada forummer bg cadangan...
ayat aku kopipes jek..

"ms first baby, sy x mkn walau sebijik jamu pun, sy x suka bau jamu tuh..rs nk termuntah jer, so pas blk dr spital sy terus amalkan mkn buah oren 3 bijik sehari, ni advice dr nurse kat spital..ms dlm pantang bdn mmg slim,my baby pun x kena jaundis, mak bidan yg dtg mengurut pun terkejut sbb kedudukan rahim dah elok, xyah sengkak dah, darah nifas cpt kering, susu byk smp melimpah2..n yg lg best sy dah blh g jln2 ms 12 hr dlm pantang( maknanya time tuh sy dah sht) for 2nd baby pun rsnya sy nk berpantang camtu gak ler,sy x tau apa kaitan buah oren ngan kesihatan dlm pantang..tp yg sy tau kesannya sgt baik n save budget..."

dulu aku x tahu plak..
ye ler..kan org tua2 soh mkn benda yg kering2 jek..
tak brani plak nk mkn buah2..brair camne..
ropanyer kt dlm majalah Pa & Ma..
pn dh mention..(search gak ni)..
tuk mbykkan susu..
mlawaskan..
menurun berat badan..
ketinggalan zaman tul aku..
k ler..
Selamat Mencuba Mama Aina!..






11 yg best bagi komen:

deAnza-wAnda said...

wah... x sabar nak tgu baby baru... semoga segalanya berjalan lancar ya...

sayangsayangibu said...

seronok nak ada baby baru

dan infi sangat sangat menarik
tp dah terlewatlah untuk akak.. ;p

ainazliena said...

deAnza>>bkn stakat x sabo..bdebar gak kkdg..wpon dh branak pinak..huhu

ainazliena said...

syg2ibu>>info ni leh kasik kt adikbradik..kwn2..sharing is caring..

Umi said...

good luck.. semakin slim melim la ko nti... :)

ainazliena said...

umi>>biasa slim utk 3 bln pertama pas bsalin..pastu x jaga makan..montel blk..

hajarus said...

sgt baik sbg info.. :d

ainazliena said...

hajarus>>info mnarik harus dikongsi..:)

leeyana said...

mmng bagus mkn oren dlm pantang....
ai amalkan dr pantang daniel dolu...hehhe....mak bidan yg ajo...dia ckp kecutkan rahim....bdn slim pon yek...all in one la gitu...ngeh3..

ainazliena said...

leeyana>>pasni ai nk cuba..agak2 leh trun bwh 50kg tak erkk..huii kalah anak dara..

mamaJong said...

salam..
hi sy baru terjmpe blog awak..
sbbnye sdg search kebaikan oren masa dlm pantang..
alhmdulillah, ianya menbantu..tahnks for sharing =)
btw, sy nk follow awak..
http://mamajong.blogspot.com

Popular Posts